VR en immersive technology


Van het treinstation naar de discotheek of de afdeling intensieve zorgen. Alles binnen handbereik en levensecht.


De stap naar technologie

Immersive technology en virtual reality zijn niet langer de technologie van morgen. Ze zijn de realiteit van vandaag. Deze eigentijdse instrumenten bieden bijzondere kansen voor het leren en trainen van vaardigheden, ook in een zorgcontext.

Jaren geleden was het al gebruikelijk dat piloten in een simulator hun vak onder de knie kregen. Als we spreken over technologie in de zorg roept dit soms weerstand op. Het hoeft geen pleidooi dat elke zorgvrager die aan ons toevertrouwd wordt recht heeft op net zo een goed getrainde zorgverlener, net zoals jij dat verwacht van de piloot die je naar je vakantiebestemming brengt.

Elke fout is er een te veel in de zorg, maar als we er van leren worden ze zinvol. Vaardigheden moet je trainen en leren verloopt soms niet foutloos. Als we die leerkansen creëren in een veilige omgeving, de immersive room of VR-setting, dan wordt je als deelnemer uitgedaagd en krijg je high level oefenkansen zonder risico’s aangeboden.

Het materiaal

De immersive room bestaat uit een simulatieruimte met een 360° projectie, een regiekamer, een debriefingsruimte en een materiaalbibliotheek.

Met de 360°-projectie op de muren, gecombineerd met aangepaste geluid (en binnenkort ook geuren) wordt de simulatieruimte met één druk op de knop omgetoverd in een treinstation waar een reiziger door een hartaanval geveld is, in een discotheek waar iemand symptomen van een overdosis vertoont, in een afdeling intensieve zorgen waar alle toestellen bij een patiënt alarm slaan,… 

De materiaalbibliotheek levert de rekwisieten om de situatie nog realistischer te maken: een levensechte pop als patiënt, een zetel voor in een huiskamer, een brancard voor in een ziekenwagen,… In de regiekamer wordt het scenario technisch begeleid en worden de video en de audio aangestuurd. In de debriefings-ruimte wordt nadien de training met alle betrokkenen geëvalueerd. 

De Virtual Reality set biedt dan weer oefenkansen in een meer individuele setting met voorbereidde scenario’s of door gebruik te maken van software die je een levensechte inkijk geeft in het menselijk lichaam. Anatomie en fysiologie bestuderen was nooit eerder zo tastbaar als met gebruik van deze technologie.

De stress van het echte werk zit daarmee ook in de opleiding ingebed. Investeren in technologie is investeren in mensen, de mensen aan het bed en de mensen in het bed. De jonge verpleegkundige, het groentje op de werkvloer weet voortaan ook van aanpakken. Een goed getrainde professional geeft betere zorg en dat kan mensenlevens redden. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top